Har du också tröttnat på "Lingongrova"? Eller någon annan "grova" som är full med en massa socker eller sirap. Och även om bagerierna kallar brödet för "grovt" är det inte mer grovt än en pain riche, det är bara färgen som är brun på brödet, men mjölet innehåller inga fullkorn. Då är det bättre att gå till ett bageri i Stockholm som faktiskt har grova mjöl med massor med fullkorn i brödet.
Varför ska man äta fullkorn då? Jo, fullkornet innebär att när man har malt mjölet så har man inte slipat bort skalet på kornen, eller vetet, eller rågen. Man har valt att behålla skalet på sädesslaget som man har bakat brödet med. Det i sin tur innebär att man blir mätt i magen, i flera timmar efter att man har ätit brödet.
Förutom att man blir mättare på fullkornsbröd, innebär det också att suget efter socker försvinner. Om man endast äter bröd som bakas på vitt vetemjöl, socker eller äter pasta som är gjort på vitt mjöl, då stiger blodsockerhalten i kroppen. Det sjunker sedan ganska snabbt när kroppen har tillgodogjort sig sockret i maten. När det sker, då vill kroppen ha mer socker, för att bibehålla den höga sockerhalten i kroppen.
Äter man däremot fyllkornsbröd, fullkornsspagetti eller fullkornsris, då höjs inte sockerhalten på samma sätt som när man äter mat tillverkad på vitt mjöl, vitt ris eller liknande. Istället håller sig blodsockernivån på en jämn nivå, och följden blir att man inte blir så sugen på godis efter att ha ätit sådan mat. Så alla som kanske är beroende av socker – vi äter ju 17 kilo godis per person och år i Sverige – borde bli av med sitt sockerberoende och ska det hända, bör den som är sockerberoende äta mer mat av fullkorn. Då kommer hon, eller han, att ha en jämnare blodsockernivå.
Så har man ett bageri nära sin bostad ska man skatta sig lycklig. Dit kan man ju gå på morgnarna för att få sitt goda och nybakta grova bröd. Finns det något godare på morgnarna än ett nybakt och färskt grovt bröd, med smör och ost på till morgonkaffet? Äter man dessutom en tallrik gröt till frukost, då står man sig gott och väl till lunch och slipper småäta.